Blog Blogi

Jos minä olisin diktaattori…

Vaalit on käyty ja tulos on herättänyt paljon keskustelua. Tulevalla hallituksella on todella iso rooli maamme tulevaisuuden ja jopa koko Euroopan tulevaisuuden kannalta. Olen seurannut käytyä vaalikeskustelua ja mieleeni hiipi väkisin ajatus: riittääkö todella muutamien prosenttien veronkorotukset pelastamaan meidän isänmaan velkaantumiselta ja jos riittää, niin onko se oikea tapa saada maamme uudelleen raiteilleen. Puolueiden puheenjohtajat kinastelevat siitä mitä veroa pitäisi nostaa ja nostetaanko yksi vai kaksi prosenttia. Hetemäen verotyöryhmässä ei ollut ainuttakaan yrittäjien edustajaa ja sen myös huomaa. 90-luvun lamasta noustiin Nokian, avoir fiscalin ja devalvaation avulla. Viimeksi mainittu tosin aiheutti myös paljon ongelmia monelle yrittäjälle. Teot olivat kuitenkin radikaaleja verrattuna nykyisiin muutaman prosentin viilauksiin, joilla peliä yritetään tällä kertaa pelastaa. 90-luvulla maamme saatiin kuitenkin tönäistyä takaisin kasvun raiteille. Nyt samaa tönäisyä yritetään pienillä prosenttiviilauksilla. Jotain on tehtävä! Päätin itse alkaa leikkimään ajatuksella: jos minä olisin diktaattori, mitä tekisin? Haastan myös kaikki tämän blogin lukijat samaan leikkiin ja jakamaan ajatuksensa. Päätin tehdä viisi teesiä ja naulata ne tämän blogin aloitukseksi, aivan kuten Martti Luther naulasi teesinsä vuonna 1517 Wittenbergin kirkon oveen ja sytytti ajatuksillaan rutikuivan maan tuleen.

  1. Lähteestä riippuen Suomi tarvitsee 50 000-150 000 uutta työpaikkaa talouden tasapainottamiseksi. Antaisin jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden palkata avustajan hoitamaan kiireisiä asioita kuten kaupassa käyntiä, ruohonleikkuuta, lasten hakemista koulusta tai hoidosta jne. Tässä ei sinänsä olisi mitään uutta, mutta se mikä tekee ajatuksesta kannattavan on se, että jokainen saisi vähentää avustajansa palkan suoraan omassa verotuksessa. Näin saadaan kulutusta kasvamaan ja työttömyyskuluja alas.
  2. Tekisin kunnista osto-organisaatioita, joka tarkoittaa kunnallisten palveluiden yksityistämistä. Tämän ratkaisun pääpointti ei ole tehostaminen vaan tavoitteena on tehdä palveluista kilpailukykyisiä  vientituotteita. Meillä on Suomessa maailman paras koululaitos ja silti ruotsalaiset koputtelevat jo ovelle ja tarjoavat tänne yksityisiä koulupalveluitaan. Teesi numero kaksi on kunnallisista palveluista kilpailukykyisiä vientituotteita.
  3. Teesin numero kolmen ajatus on ikääntymisestä bisnes. Suomi tulee kohtaamaan ensimmäisenä maailmassa ikääntymisen tuomat ongelmat. Samalla kuitenkin suuret ikäluokat kuluttavat entistä enemmän ja ovat elinvoimaisia pidempään. Tämä tarjoaa loistavan mahdollisuuden  kehittää palveluita ikääntyneille jotka voidaan viedä koko Eurooppaan ja myöhemmin muualle maailmaan. Kiinakin kohtaa samat ikääntymisongelmat vain 20 vuotta meidän jälkeen. Meille tarjotaan mahdollisuutta ottaa etumatkaa. Valtion tulisi olla aktiivisena toimijana rakentamassa kyseisiä vientituotteita.
  4. Teesi numero neljä jatkaa samoilla linjoilla kahden edellä mainitun teesin kanssa. Fakta on se, että tarvitsemme rajusti lisää vientiä. Seuraavat suuret omaisuudet tullaan käärimään uusiutuvien energialähteiden ja vihreän kasvun tiimoilta. Meillä on paljon osaamista ja hyvä teknologiaa. Uskon, että Suomella olisi oikeasti edellytykset olla tällä alalla maailman johtava edelläkävijä. Olisi hölmöä olla valtion tasolta asti panostamatta myös näihin mahdollisuuksiin. Teesi numero neljä: vihreästä kasvusta koppi.
  5. Ikävää, mutta totta: uutta Nokiaa ei ole näköpiirissä mutta pk-yrityksiin panostamalla saamme myös luotua työtä ja kasvua. Yrittäjä kantaa aina riskin ja tästä riskistä tulisi palkita. Mielestäni paras tapa palkita ja kasvattaa yrityksiä on kannustava verotus. Tarvitsemme uuden avoir fiscalin kaltaisen uudistuksen, joka sysää yritykset samanlaiseen nousuun kuin 90-luvun lamasta noustessa. Kahden prosentin korotus pääomatuloveroon ja verottomien osinkojen poistaminen jo valmiiksi korkeasti verotetussa valtiossa ei kuulosta yrittäjyyttä synnyttävältä politiikalta.

Nämä olivat omat viisi teesiäni. Toivon että sinä naulitset omat teesisi tämän tekstin alapuolelle. Sytytetään yhdessä rutikuiva maa tuleen! Kommentointi ja muu keskustelu myös sallittua! Jos sinä olisit diktaattori mitä tekisit?

Recommend

What is new

Unveiling Courageous Leadership
Blog Leadership Nordic Business Forum 2024

Unveiling Courageous Leadership: Insights from Executive Learning Research

In anticipation of Nordic Business Forum 2024 focus on Courageous Leadership, we sat down with Pasi Aaltola, the Director of Executive MBA Education at Jyväskylä University. He brings a unique perspective on executive learning, with research that dives deep into […]

Leader's Digest February 2024
Blog Leader's Digest

Leader’s Digest | February 2024

Welcome to the February 2024 edition of the Leader’s Digest, your monthly compass for navigating the world of business leadership. In this issue, we’ll dig deeper into the theme of Strategy. Contents Exploring the Concept of Up-ruption Strategy + Planning […]